mesajul

duminică, 5 februarie 2017

Afișe critice la adresa Papei în Roma

Fapt nemaiauzit, de când statele papale s-au prăbușit: Roma e acoperită de postere critice la adresa Papei

Roma s-a trezit sâmbătă cu ceva destul de nou și foarte vechi în același timp, pe străzile sale: postere critice la adresa Papei, răspândite pe tot întinsul orașului (în stilul vechilor "pasquinate").

Acesta e textul în limba engleză, din italiana:

"Ah, Francis, ai intervenit în congregații, ai înlăturat preoți, ai decapitat Ordinul Maltez și Franciscanii Neprihănitei, ai ignorat cardinali ... dar unde e milostivirea ta?"

Astfel de ”pasquinate” au fost frecvente în timpul statelor papale (înainte de căderea Porta Pia și a unificării depline a Italiei în 1870): nu din motive religioase, ci mai degrabă pentru plângeri politice, deoarece papii au fost, de asemenea, conducătorii seculari ai teritoriilor pontificale.

De atunci, aceste critici publice ale Pontifilor au dispărut în mare parte din oraș, având în vedere că noile autorități italiene erau acum cele responsabile de guvernarea seculară a vechilor teritorii papale, și că Papa a rămas responsabil numai pentru problemele religioase. Pasquinatele mai apar încă uneori împotriva politicienilor italieni.

Dar, atunci când acest pontif, considerat de către populația Romei, cel mai tiranic Pontif de la epoca Renașterii încoace, mai are și tupeul de a vorbi în numele milostivirii (!!!!), umorul poporului din Roma nu rămâne tăcut atunci când se confruntă cu această mascaradă.


O bucată de hartie pe care scrie ”afișare abuzivă” a fost lipit pe unul dintre afișele din centru.

Poliția investighează pentru a depista autorii zecilor de afișe de protest împotriva papei Francisc apărute astăzi la Roma. Afișele, în care acțiunile Pontifului sunt criticate în mod deschis, au fost puse în diferite părți ale Romei, inclusiv orașul vechi, Via Labicana lângă Colosseum, în Corso Vittorio Emanuele, în cartierul Prati, Trastevere și, de asemenea, lângă Vatican.