mesajul

duminică, 2 octombrie 2016

Practica prezenţei lui Dumnezeu

Practica prezenţei lui Dumnezeu, după scrisorile fratelui Laurenţiu al Învierii (1614-1691)

Practica cea mai sfântă şi cea mai folositoare în viaţa spirituală este cea a prezenţei lui Dumnezeu, care constă în a ne obişnui şi a ne desfăta în compania Lui divină, adresându-I-ne cu umilinţă şi întreţinându-ne plini de iubire cu El în orice vreme, în toate clipele, fără nicio regulă, fără nicio măsură, mai cu seamă în vreme de ispită, de suferinţă, de secetă, de dezgust şi chiar de infidelitate şi păcat.
     Trebuie să ne încredinţăm permanent, până ce toate acţiunile noastre vor deveni un fel de mici colocvii cu Dumnezeu, fără a le pregăti, venind doar din curăţia şi simplitatea inimii.
     Este nevoie să întreprindem totul cu socoteală şi cu dreaptă măsură, fără nerăbdarea şi graba care arată un spirit rătăcit. Trebuie să lucrăm cu duioşie şi cu iubire împreună cu Dumnezeu, să-L rugăm să ne sporească lucrarea şi, cu această atenţie veşnic îndreptată către Dumnezeu, vom zdrobi capul şarpelui şi-l vom dezarma.
     Este nevoie ca, în timp ce lucrăm ori ne îndeletnicim cu altceva, în timp ce citim (chiar lecturi spirituale), în timpul devoţiunilor noastre exterioare şi al rugăciunilor vocale, să ne oprim pentru o clipă, cât de des ne stă în putinţă, pentru a-l adora pe Dumnezeu din toată inima noastră, pentru a-i gusta prezenţa pe furiş, pentru a-L lăuda, pentru a-i cere ajutorul, pentru a-i oferi inima noastră si pentru a-i mulţumi. Ce poate fi mai plăcut lui Dumnezeu decât ca noi să abandonăm, în chipul acesta, de mii şi mii de ori pe zi, toate creaturile, ca să ne retragem pentru a-L adora în propria fiinţă ?
     Nu-i putem da lui Dumnezeu mărturie mai mare a fidelităţii noastre decât renunţând de mii şi mii de ori la creaturi şi uitând de ele pentru a ne bucura de o singură clipă de Creator. Acest exerciţiu  nimiceşte, încetul cu încetul, iubirea de sine care poate vieţui doar printre creaturi, căci desele întoarceri la Dumnezeu ne ajută să ne lepădăm, pe nesimţite, de noi înşine ...
     Nu este nevoie să stăm tot timpul în biserică pentru a fi cu Dumnezeu. Putem face o capelă în inima noastră, în care ne retragem din când în când, pentru a ne întreţine cu El. Oricine este capabil de aceste colocvii familiale cu Dumnezeu. O mică înălţare a inimii este de ajuns, scrie fratele Laurenţiu, sfătuind un bărbat să facă acest exerciţiu: o mică amintire a lui Dumnezeu, o adoraţie interioară, chiar în timpul activităţilor celor mai tumultoase. Rugăciunile acestea, oricât de scurte ar fi, sunt totuşi foarte plăcute lui Dumnezeu şi întăresc sufletul atunci când acesta este pe cale să-şi piardă curajul, în împrejurările potrivnice. Să-ţi aminteşti, aşadar, cât de des poţi: felul acesta de rugăciune este foarte potrivit şi de trebuinţă pentru un soldat, ale cărui viaţă şi mântuire sunt zilnic puse în primejdie.
     Acest exerciţiu al prezenţei lui Dumnezeu este nespus de folositor pentru a ne ruga bine: împiedicând, de fapt, sufletul, în timpul zilei, să-si ia zborul şi ţinându-l aproape de Dumnezeu, îl va ajuta să rămână liniştit în timpul rugăciunii.

(extras din L’experience de la prezence de Dieu” – „Cunoaşterea prezenţei lui Dumnezeu” de fr. Laurenţiu al Învierii)

Sursa: Cartea „Timp pentru Dumnezeu – Ghid pentru viaţa de rugăciune” – Jacques Philippe / Librăria Pauline